Η γέννηση της Ιππόλυσης χάνεται μέσα στο χρόνο. Ξεκίνησε με τις ιστορίες της αγάπης του παππού για τα άλογα, τον σεβασμό του προς αυτά και τη βεβαιότητά του για την ευαισθησία και κατανόησή τους. Γεννήθηκε μέσα από την προσωπική επαφή μαζί τους και την μακρόχρονη εμπειρία συνεννόησης που αναπτύχθηκε. Μέσα από τις μακροχρόνιες σπουδές στην ιατρική, την ψυχιατρική, την έρευνα για το πώς αρρωσταίνουμε, για το πώς καταφέρνουμε να γεμίζουμε τη ζωή και την ψυχή μας με δυστυχία. Γεννήθηκε σαν παρατήρηση και σαν διαπίστωση της ευεργετικής δράσης του αλόγου στον άνθρωπο και συναντήθηκε με τις παρατηρήσεις άλλων θεραπευτών – «αλογανθρώπων» στις ΗΠΑ. Μέσα από τις έρευνες αυτών, τα τελευταία 35 χρόνια, επιβεβαιώθηκε η αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπευτικής δράσης του αλόγου και αναδείχθηκε σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδο ψυχοθεραπείας (με 600 πιστοποιημένα κέντρα παγκοσμίως).

Τα άλογα δεν περιορίστηκαν μόνο στην ψυχοθεραπεία. Αποδείχθηκαν -μέσα από έρευνες- δεινοί οδηγοί μάθησης και εξέλιξης του ανθρώπου. Στη συνέχεια έκαναν την είσοδο τους στο κόσμο του επιχειρείν καθώς έγιναν δάσκαλοι συνεργασίας και ηγεσίας στις ομάδες των επιχειρήσεων, δάσκαλοι πωλήσεων, οδηγοί στην επίλυση κρίσεων και στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων.

Και ήρθε η ώρα το 2009 να δημιουργηθεί στην Ελλάδα η Ιππόλυση, το EAGALA center of Greece. Έμπειρη πια από όλα τα χρόνια εκπαίδευσης και δουλειάς και ώριμη να προσφέρει στην πατρίδα της το δώρο των αλόγων. Η Ιππόλυση είχε την τύχη να την αγαπήσουν και να την πλαισιώσουν άνθρωποι υπέροχοι, να περάσουν ώρες ατέλειωτες στον ήλιο και την βροχή  για να κερδίσουν την εμπειρία  και  να εκπαιδευτούν, να ταξιδέψουν για να πάρουν τα πτυχία που χρειάζονται ώστε να την πλαισιώσουν εθελοντικά και να της δώσουν ζωή. Οι τετράποδοι θεραπευτές της Ιππόλυσης, τα άλογά μας, είναι μαζί μας πολλά χρόνια (με κάποιους συμπληρώνουμε εικοσαετία συνύπαρξης). Μέσα από τις δυσκολίες που τα ίδια πέρασαν στο παρελθόν έγιναν σοφότεροι και εκπαιδεύτηκαν να γίνουν θεραπευτές και δάσκαλοι. Μέσα από τις διαφορετικές τους προσωπικότητες και προσεγγίσεις, δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν με τη διεισδυτικότητα και τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα τους.

 

Δρ. Νίκη Μαρκογιάννη (Ιδρύτρια Ιππόλυσης)

Νευρολόγος – ψυχίατρος με 35ετή εμπειρία στο χώρο της ψυχοθεραπείας, 40ετή ενεργό ενασχόληση με τα άλογα, διεθνής μέντορας Eagala.